13 Mayıs 2013 Pazartesi


STEEL CAT
12 Mayıs Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda günün bir başka kupa mücadelesi olarak düzenlenen Fikret Yüzatlı Koşusu'nu (Açık G3) A. Erin Ataman’ın STEEL CAT (Mountain Cat - Steel Girl / Shining Steel) isimli kısrağı, jokeyi Gökhan Kocakaya ile kazandı.
Dört ve yukarı yaşlı 7 safkan İngiliz atının katılımıyla, 1200 metre çim pistte gerçekleştirilen ve birincilik ikramiyesi 110.000 TL olan koşuda DUTYFREE (Luxor-Freezone/Wolf) ikinci olurken, YOU AGAIN (Divine Light-Bella Otero/Rakan) üçüncü, TIME TO DANCE (Sri Pekan-Raj Dancer/Rahy) de dördüncü oldu.
Kazanan STEEL CAT için koşunun bitiriş derecesi 1.09.16 olurken, farklar Burun - 3 Boy - Baş şeklinde oluştu.
25 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda katıldığı Şartlı-1 koşuyu kazanarak yarış hayatına başlayan STEEL CAT, yarış hayatının 24. startında 10. birinciliğini elde etti. 5 yaşındaki doru kısrak, son olarak 3 Ekim 2012 tarihinde İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda katıldığı 1000 metre üzerinden, çim pistte koşulan Anadolu Hisarı Koşusu’nu (KV-8 / S) jokeyi Özcan Yıldırım idaresinde kazanma başarısı göstermişti.
Yuzatlib120513
Koşuyu kazanan atın sahibi adına Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Demir Görgün'e kupasını Bâla Yüzatlı verdi.
Yuzatlic120513
Şeref tribününde düzenlenen kupa törenine, Türkiye Jokey Kulübü Genel Sekreteri Osman Hattat, Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İlyas İlbey, TJK Asli Üyesi ve aynı zamanda merhum Fikret Yüzatlı’nın oğlu Tulga Yüzatlı, Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyeleri Akgün Midillili ve Reha Eken ile Yüzatlı Ailesi de katıldılar
fikretyuzatlivesikahaber170509
FİKRET YÜZATLI
Fikret Yüzatlı, 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Devlet memurluğunun itibarlı bir meslek olduğunu düşünmesi ve atlara olan merakı sebebiyle Kuleli Askeri Lisesi'ne süvari olarak girdi. Orduya 1915 yılında katıldı. Kurtuluş Savaşı esnasında Filistin cephesinde, Enver Paşa umumi karargâhında süvari teğmen olarak görev aldı. İstiklal Savaşı’nda Fahrettin Altay Paşa komutasında savaştı. Dört defa gazi olan Yüzatlı, İzmir'in kurtuluşunda şehre ilk giren subaylardan biri oldu. Savaşlar esnasında 1. süvari tümeni, 14. süvari alayı, 2. bölük komutanlığında teğmen ve üst teğmen olarak görev yaptı. Başarılarından dolayı İstiklal Madalyası aldı. Lefke katliamında ve 2. İnönü muharebelerinde çok ağır şekilde yaralandı. İzmir'e ilk ulaşan süvarilerimizden bir tanesi oldu ve bu başarılarından dolayı Kurtuluş Savaşı'nın akabinde İsmet Paşa'nın yaverliğine getirildi. Bu görevinden sonra İsmet Paşa'nın isteği üzerine Cumhuriyet Halk Partisine katıldı ve 1944 – 1950 yıllarında 7. ve 8. dönem Giresun milletvekilliği yaptı. Parlamento hayatı sonrasında ticarete atıldı ve Ömür Şirketler Grubu’nu kurdu. Atlara olan sevgisi nedeniyle Türkiye'de modern yarışçılığın ilk temsilcilerinden olan Yüzatlı, Türkiye Jokey Kulübü’nde 2 dönem başkanlık yaptı. At yetiştiriciliğine başladığı yıllarda Yarış ve Islah Encümenliği’nde de görev yapan Yüzatlı, aynı zamanda Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği’nin kurucuları arasındadır.
1968 senesinde İstanbul'da vefat eden Fikret Yüzatlı’yı anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile kendisini bir kez daha saygı ve rahmet ile andık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder